Vaka

Nu börjar vakan inför julafton. Bara en kvar kvar. Plus en natts sömn och lite ytterligare väntan såklart. Julafton är trots allt inte så värst speciellt. Borde man inte kunna träffa all alla släktingar på något mer avspänt sätt när som helst? Kanske, kanske inte.

Julen är en väldigt traditionsbunden högtid. Då tänker jag kanske inte framförallt på allt det som hör religionen till utan mer på sätter man firar på. Mina julaftonar har sett i princip likadana ut så länge som jag kommer ihåg. Vi börjar dagen med julmat hos farmor. När man ätit färdigt placerar man sig framför TVn och väntar på Kalle Anka. Eter det börjar alla bli ganska trötta på att bara sitta, så då är det dags för julklappar. Om man har tomte som levererar eller ej beror lite på hur liten den yngsta i skaran är. Det var ganska många år sedan vi hade tomte hos farmor.

Efter julklapparna är det snabbt hem som gäller. Dit kommer morfar (och tidigare även mormor). Vartannat år kommer Per med familj, och när jag var liten hängde ibland farfar med. Där väntas mer julmat och fler klappar. Julmaten hemma har på senare år dragit sig mer och mer åt ett håll som passar mig mer och liknar nuförtiden mer en ”vanlig” buffé med juliga inslag.

Ja, där har ni min julafton. Förr och nu. I år är dock ett år då inte min morbror är i Arvika på julafton. Det är alltid lika synd. Jag tvivlar dock inte på att det kommer bli en trevlig julafton. Särskilt med tanka på hur nöjd jag är med de julklappar som skall ges bort! Hoppas mottagarna blir lika nöjda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *