Språk på Montessori

Dagens föreläsning handlade om Språkmateriel. Språk och matematik intresserar mig väldigt mycket. Ganska bra, eftersom det mesta på något vis kretsar runt dessa två ämnen. Det var fina material och jag blev åter igen väldigt inspirerad. Inte riktigt lika starkt som matten, men ändå. Man önskar också att man under sin egen skolgång haft tillgång till liknande material. Kanske hade man då inte haft dessa problem man brottas med ibland? Man vill ju gärna tro att det sätter sig bättre om man gör det på något annat sätt än att traggla uppgifter i en bok. Det har vi väl alla gjort, och vad minns vi egentligen?

Materialen Bodil visade idag är ganska enkla att producera själv. Det krävs inte så mycket mer än lite färgade papper, en skrivare och en lamineringsmaskin. Sådana har de billiga på Rusta, så det kanske man borde köpa sig en. Ska man bli någon slags lärare tycker jag nästan att det är ett krav att man kan svensk grammatik (precis som jag tycker man ska klara matten upp till åtminstone årskurs 6 utan problem), och även om jag tycker att jag har ganska bra koll kanske jag borde tillverka lite material och börja öva.

Det uppstod en liten diskussion om rättstavning, och huruvida man ska rätta när barnen stavat fel. En svår fråga, men exemplet som beskrevs handlande om en elev i årskurs fem. Då borde man kanske börja säga till. Det är visserligen kanske inte för sent för att låta eleven upptäcka sina fel själv, men någon gång kanske man måste hjälpa till? Jag tipsade om ett inlägg i Anne-Marie Körlings blogg. (Detta specifika inlägg hittar ni här.) Jag vet inte riktigt hur användandet av denna metod går till rent praktiskt (vem som ringar in osv.) men kortfattat kan man väl säga att eleven inte får ”sudda och göra om”. Läs inlägget! Otroligt inspirerande!

Här kan man köpa Bodils utgivningar angående språket. För de som är intresserade och har råd!

Nu är skolveckan slut! Nästa vecka ska vi bland annat ha musik. Veckan efter det har vi praktik, och sen börjar vi närma oss slutet på montessorikursen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *