Prinsessor

Min lärare Mats Olsson skriver om prinsessor och genuspedagogik i sin blogg. Han länkar till en artikel i SvD där givetvis min morbror Pers böcker står med som tips på böcker med prinsessor.

Så fort jag får möjligheten i min utbildning tar jag tillfälle att lyfta fram min morbrors böcker. Framför allt för att det är ett intressant tema med en tuff prinsessa som, bland annat, räddar prinsar och spelar hockey. Men även för att det faktiskt är bra böcker! Kanske är jag jävig men det är inte bara systersonen som gett bra recensioner. Eller?

I en kurs intervjuade jag Per angående genusbudskapet i böckerna. Enligt svaren jag fick fanns det ingen genuspedagogisk tanke alls bakom. En bra story är en bra story. Och som jag skrev – det är bra böcker! Men även om det aldrig varit meningen att förmedla något annat än en historia tycker jag ändå att det är en viktig del av böckerna. Jag kan absolut se hur ”Så gör prinsessor” (och de andra böckerna i serien) kan användas i förskolan (och de tidigaste åren i skolan) för att diskutera pojke/flicka och kanske på sikt förändra jämlikheten i samhället.

En sak som lärarutbildningen gett mig möjligheten att analysera och finna pedagogiska möjligheter i nästan allt!

Här kan du köpa prinsessböckerna och mer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.