Praktiska vardagsövningar

Inom Montessoripedagogiken talar man om något som kallas ”Praktiska vardagsövningar”. Dessa innebär att barnen får öva på sådana saker som att damma, tvätt händerna och sådant som är ”viktigt” för att klara sig som människa. De mest grundläggande praktiska vardagsövningarna används kanske mest i förskolan, men även upp i åldrarna är det bra att öva på sådant som olika sociala sammanhang. Att visa hyfs och vara artig är kanske bra exempel på praktiska vardagsövningar som alltid kan vara bra?

Vår första inlämningsuppgift i Montessorikursen är i alla fall att skriva manualmallar till fem olika praktiska vardagsövningar inom de fem kategorierna:

 • Grundläggande övning
 • Personrelaterade övningar
 • Miljörelaterade övningar
 • Sociala övningar
 • Motorisk kontroll
 • Det är både världens enklaste uppgift, samtidigt som man ändå vill komma på massa egna saker som ska kännas som ”aha”-upplevelser för de andra i kursen. Jag ställer så höga krav på mig själv, men ska det anpassas för väldigt små saker smalnar sakerna man kan göra av och man känner sig okreativ.

  För övrigt mailade jag igår till LMG och frågade om de kunde ta sig an mig som praktikant under vecka 43. Jag fick lite kortare svar tillbaks där de bland annat frågade om vad jag läst innan och sånt. Det var så otroligt korta svar att jag inte alls kunde tolka in tonen i svaren. Antingen var det kort och kaxigt som: ”Jahaja, vad har du läst innan då? Är du säker på att det är nått för dig?” eller så var det av rent intresse: ”Ja, självklart. Vi vill gärna veta lite mer av dig!”

  Förhoppningsvis får jag svar under dagen. Det vore otroligt skönt att ha det fixat. Den vanliga VFTn (VerksamhetsFörlagda Tiden – praktiken) man har på lärarutbildningen fixas alltid av skolan, och man blir tilldelad en plats. När man plötsligt ska fixa det själv blir det svårare. Man kan faktiskt bli nekad, och helt plötsligt känns det mer som om man söker ett jobb än att man frågar snällt om man kan få bli någons svans i lite drygt 20 timmar…

  Jag kanske återkommer när jag sammanställt mina praktiska vardagsövningar så kan folk säga sitt! Om det är någon av mina få läsare som intresserar sig något för Montessoripedagogik?

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.