Pajrecept

På söndagar när jag och Ida bodde i Rosengård var det paj som gällde. Paj är bra mat. Kanske lite fett med tanke på allt smör man har i degen, men annars är det bara bra. Man kan äta, bli mätt samtidigt som man brukar få en hel del över till matlådor. När jag och Ida gör en paj brukar vi max äta upp halva, och resten kan man ta med till skola/jobb eller vad man nu föredrar. Är man ambitiös så gör man två pajer när man ändå är i farten. Då räcker det såklart till ännu fler matlådor! Att göra paj är väldigt enkelt, men för den som aldrig gjort det innan kommer här en liten guide!

Såhär gör du:

Botten:
150g margarin
3,5 dl mjöl
lite salt
ev. lite vatten
en pajform
lite extra (smält) margarin att smörja formen med
en gaffel
en ugn på ungefär 175-200 grader

Släng ner margarinet och mjölet i en bunke och blanda ihop. Det ska bli en fin deg, så man kan få stå och knåda en stund. Om det visar sig helt omöjligt att få bort de sista smulorna får man skvätta på lite vatten. Då brukar det ordna sig. När man fått till degen smörjer man in formen och börjar knåda ut degen. Var noga med att kanterna på det du knådar upp går hela vägen upp till kanten på formen. När allt är utknådat tar du gaffeln och pickar lite i degen så det inte sväller upp och blir skitstor. Sen slänger du in den i ugnen och förgräddar i typ tio minuter. Så var bottnen klar.

Stanning:
3 dl mjölk
3 ägg
Salt & kryddor. (Här ges tillfälle att experimenteras lite beroende på de andra ingredienserna.)

Blanda ner allt detta i en bunke och (el)vispa ihop det tills det känns gött.

Och här kommer lite förslag till den oinspirerade vad man kan lägga på pajen:

Hawaii-paj
Strimlad skinka
en burk ananas
krossade tomater (att lägga i botten)
en skivad tomat
riven ost att slänga på när allt annat ligger där det ska

Broccolio-paj
lite broccoli
fetaost
en skivad tomat
skivade champinjoner (detta brukar dock jag strunta i eftersom det är en av få saker Ida inte gillar)
riven ost när allt annat ligger på

Och såhär hör man
Ta ur den gräddade pajen ur ugnen och släng på ingredienserna du valt. Häll sedan över stanningen och osten. Sen ska pajen stå i ugnen och götta sig i ungefär en halvtimma eller tills ytan ser klar ut och stanningen har stannat. Dvs. den ska inte flyta runt utan vara lite fluffig och go.

Mycket nöje!

Bonus: pajrecept.se (länk öppnas i nytt fönster)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *