Observationer

Båda citaten som jag presenterade imorse fann med, såklart. Något modifierat men ändå fanns dom där som förväntat. Det berättades såklart om en himla massa annat, men det var ändå en föreläsning utan ”aha”-upplevelser.

Andra delen av föreläsningen handlade lite om fantasi. Mycket mer intressant på ett sätt så man nästan blev lite förbannad. Maria Montessori tyckte inte om för utsvävande fantasi (som t.ex. Pippi Långstrump). Hon tyckte verkligheten var mer spännande och trodde inte barnen kunde skilja på vad som var verkligt och vad som var påhittat (som t.ex. att Karlsson på taket kan flyga).

Förmodligen har det hänt endel sedan hon yttrade detta, men som vår föreläsare Bodil sagt så finns det hardcore-Montessoriskolor (mitt uttryck) som säkerligen följer Montessoris skrifter till punkt och pricka.

Om jag skulle välja det jag tycker vore optimalt skulle jag nog välja bort den Montessoriskolan som inte kan tänka sig förnyas. Istället kan man tänka sig att arbeta i en ”vanlig” skola, men att inspireras av vissa saker ur Montessoripedagogiken.

För vem vill inte hänga med? Vem vill inte leva i samtiden?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *