Något annat…

Det är väl så dags att skriva om något annat än Timos operation nu. Det är nog i och för sig det största som hänt den här veckan, men man får inte glömma allt annat bara för att det är lite synd om lilla vovven för tillfället.

Just nu sitter jag till exempel och tragglar mig igenom ”Pedagogiska kullerbyttor” som är en del av kursen i Reggio Emilia. Boken är sådär. Bättre än vad jag är van att kurslitteratur är. Att det är kurslitteratur kommer jag inte undan, hur mycket jag än vill. Man måste läsa! Åtminstone någorlunda noggrant.

Något som är återkommande i boken är att man lätt kan förstöra barn kreativitet genom att ge dem för mycket att gå efter, eller hur jag ska förklara det. Några exempel som tas upp är där olika pedagoger själva ritar någonting, och barnen blir så imponerade att de istället för att bli inspirerade tappar lusten. Detta för att de inte är så duktiga själva. Barnen tittar helt enkelt på någon annans teckning och ger upp för att det är på en helt annan nivå. Något värt att tänka på i alla fall. I bild-fallen tror jag nog att det är jag själv som får ge upp, men det borde helt klart gå att översätta till andra ämnen där mina kunskaper är större!

Överlag verkar inte Reggio Emilia-kursen vara så bra. Vi har bara haft två riktiga föreläsningar hittills, och det var allt för den här kursen. Förutom litteraturseminarium, inlämningar och redovisningar. Hade jag vetat detta hade jag aldrig sökt kursen över huvud taget. Vad som gjorde Montessorikursen så bra var bland annat att vi faktiskt fick lite föreläsningar samtidigt som vi kunde diskutera med varandra.

I övrigt brottas jag varje kväll av en svidande huvudvärk. Det gör inte jätteont, men den ligger där långt bak och lurar. Förmodligen, och förhoppningsvis, är det en biverkning av svininfluensavaccinet jag tog förra veckan. Min mor hade samma problem i ungefär en vecka efter sprutan. Idag är det dock en vecka sedan, och jag hoppas att mitt huvud snart mår bättre.

Nu är det dags att återgå till läsandet. Bara halva boken kvar! Och det måste bli klart ikväll. Imorgon har vi ju det första spännande litteraturseminariet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *