Matematik på Montessori

Dagens föreläsning var en materialgenomgång med inriktning på matematik. Det var Bodil som höll i spakarna och det blev en riktigt bra föreläsning. Man kan känna sig så delatig ibland, utan att man ens behöver säga nånting. Alla olika material sätter igång tankarna på mig och jag blir sjukt inspirerad till att någon gång få börja jobba. Praktiken blir i alla fall ett första steg till att se hur det egentligen fungerar i verksamheten. För det är trots allt så, att hur mycket man än tycker man får ut av föreläsningarna ser det förmodligen lite annorlunda ut i verkligheten.

Åter igen imponeras jag över hur enkla dessa material är. Eller, rättare sagt hur enkelt själva ämnet blir om man använder sig av rätt material. Egentligen fick vi höra redan i ”Matematik från början I” om hur man kunde börja med multiplikation och division redan i väldigt tidig ålder. Med montessorimaterialen blev detta ännu tydligare. Tyvärr är det svårt för mig att ge några konkreta exempel utan att bli tjatig och snöra in mig i konstiga formuleringar och förklaringar som ingen förstår.

Bodil har däremot försett oss med en länk till en sida där man kan hitta massor av förslag på material man kan använda sig av. De förklarar säkert bättre där än vad jag någonsin skulle kunna göra. Haken är att sidan är på engelska, men det borde ni väl klara eller?

Länken: montessorimaterials.org

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *