Lite om Montessori

När jag började läsa kursen jag går nu trodde jag det skulle vara nått nytt och revolutionerande. Istället känner jag att det är som en fortsättning i ungefär samma spår som den ”vanliga” lärarutbildningen såhär långt. Detta får mig att ana att hela lärarutbildningen faktiskt hämtat ganska mycket från just Maria Montessoris teorier. Montessori måste har varit väldigt mycket före sin tid i sitt tänk om lärande. En spännande tanke vore att det var tvärtom. Alltså att Montessoriskolan bara var ett snyggare namn att utöva ”vanlig” skolpedagogik med. Så är det nog i och för sig inte eftersom svenska skolan förmodligen såg ganska annorlunda ut när Maria Montessori var verksam.

Ett exempel på en likhet är att alla barn (människor) är olika, har olika intressen och lär sig olika saker olika snabbt och i olik ordning visste jag redan innan jag började på lärarutbildningen. Det känns logiskt på nått vis att vi alla är olika! Jag vet inte om det är så att vissa av mina studiekamrater inte förstår detta, eller om det är så att lärarna ältar det för att de tror att bara man förstår detta så kommer man bli en bra lärare. Så är det visserligen, men om det hör till vanligt logiskt tänkande borde man kunna lägger mer tid av undervisningen på lärarhögskolan att lära ut hur man ska hantera detta och förmedla/inspirera eleverna till att vilja få kunskaper.

Att alla är olika och allt det där tycker jag är lika givet som att ”Det lag som gör flest mål i en fotbollsmatch vinner matchen”. Detta förstår de flesta ganska lätt. Redan i ganska tidig ålder…

Även om jag känner att Montessoripedagogik inte är så nytt och orginellt blev jag ändå otroligt inspirerad av dagens studiebesök på Lunds-Montessori-Grundskola (LMG). Jag kände att: ”Här skulle jag faktiskt kunna tänka mig att jobba”. Lugn och avslappnad miljö (kanske för att det nästan inte var några barn där idag) plus att materialen de använder sig av verkar otroligt bra. Jag tror på det!

Eftersom jag läser kursen nu kommer mina reflektioner säkerligen att hamna här på bloggen fler gånger fram till november (och förhoppningsvis längre).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *