Jävla Ica!

För ett tag sedan läste jag i sydsvenskan om ett nytt sorts larm som ska motverka snatteri och liknande i butiker. Tyvärr hittade jag inte artikeln när jag sökte efter den idag, men om jag minns rätt är det ett larm som sänder ut en högfrekvent signal. Denna signal ligger i ett frekvensområde som till största delen bara kan höras av barn och ungdomar.

Liten förklaring av det där med hörselfrekvenser kanske är nödvändigt? Hur som helst, man antar att ett nyfött barn kan höra ljudvågor mellan 20 och upp till 30 000 hZ. Från och med tonåren börjar det övre taket sjunka, och när man är runt 40-50 kan frekvensen sjunka så mycket som 1000 hZ per år.

Barn och ungdomar hör alltså upp till ungefär 20 000 hZ. Detta larm skickar då ut en signal som ligger lite över det tak som en ”vanlig vuxen” hör. Detta ska motverka snatterier och stölder på så vis att det helt enkelt ska kännas obehagligt för ungdomar att vara inne i butiken. Och så är problemet löst! Inga ungdomar i butiken – inga stölder!

Ett sådant larm verkar de ha installerat på Ica Kvantum som ligger vid Caroli i Malmö. Tydligen har jag inte förlorat så mycket hörsel jag kanske borde ha gjort i den åldern jag är, för jag kunde fan inte vara inne i butiken. Det tjöt och skrek i mina öron så jag var tvungen att hålla händerna för öronen. Egentligen borde jag struntat i att handla, men jag behövde verkligen ha vissa saker. En sak är dock väldigt säker: Jag kommer aldrig att gå in i den utiken igen. Egentligen borde de på nått vis anmälas, för det är faktiskt ganska diskiminerande att man i en viss ålder inte ska få vistas i en butik (i detta faller en matbutik!) utan att känna obehag och må fysiskt dåligt.

Jag ska absolut forska vidare i detta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.