Diskussion

Idag var det litteraturseminarium. Mer givande än vad det varit i tidigare kurser faktiskt. Annars blir man ofta besviken över att ingen vill prata. Istället tar någon på sig uppgiften att sätta ihop texten man ska göra hemma istället. Och inget får ut något av det…

Hur som helst blev det ganska bra diskussion idag. Alla i klassen hade sammanställt en varsin fråga som Bodil sen hade lagt ihop till ett gemensamt dokument. Vissa frågor bra bra, och intressanta medan vissa mer eller mindre kändes oväsentliga. Den bästa diskussionsfrågan var det nog ändå Kim som stod för. Han hade lite funderingar kring barn med diagnos och hur väl de kunde ”anpassad” till en montessoriskola. Vi pratade en stund om detta, men det löstes inte ut förens Bodil kom och gav svar på tal.

Montessoriverksamheter är oftast väldigt bra för just barn som har koncentrationssvårigheter. Detta för att man anpassar varje barns enskilda uppgifter efter barnets behov. Här ges då väldigt bra tillfälle till att se till de barn som behöver mer uppmärksamhet och styrning än andra. Montessoriskolan har en liten, felaktig, stämpel av att vara en skola just för barn som har ”problem”. Så är alltså inte fallet, även fast skolan såklart lämpar sig bra för dessa barn precis lika mycket som för vilket barn som helst. Min flickvän Ida trodde t.ex. när jag började på Montessorikursen att det just var en skola för barn som inte klarade av en vanlig skola, vilket på nått vis bekräftar att vissa har den uppfattningen.

Vi fastnade även för begreppet ”Normalisering” som ett ett ”montessoriord”. Detta är ett stadium som barnet kommer till när det ”hittat sig själv”. Kortfattat kanske man kan säga att ett barn är ”normaliserat” när de utvecklat en bra social kompetens och när de lugnt och stilla kan slappna av och genomföra de uppgifter det ställs inför. Vi ställde oss ganska tveksamma till begreppet och funderade på hur man egentligen använder ordet i praktiken? Hoppas på fortsatt diskussion under redovisningen av detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.