Chips / 12

Läste i sydsvenskan i lördags, tror jag det var, om den nya kritiserade märkningen på livsmedel. Tyvärr finns inte artikeln uppe på sydvenskans hemsida, så jag får göra så gott jag kan med att förklara här! Jag ska fatta mig kort dock.

På en chipspåse kan man man läsa hur mycket fett, socker salt osv. innehållet innehåller. Det finns också info om hur många procent av RDA (rekommenderat dagligt intag) som en portion innehåller. Det som är lite lustigt här är dock att på en chipspåse beräknas en portion vara 25 gram.

En chipspåse innehåller c:a 300 gram chips, och med enkel matematik kan man då räkna ut att en chipspåses innehåll är till tolv portioner. Handen på hjärtat… Hur många har inte suttit hemma ensamma en dag mitt i veckan och satt i sig en hel chipspåse själv? Jag har nog gjort det även om jag inte kan komma på något specifikt tillfälle.

Hur många chips är väger tillsammans 25 gram? Det kan inte vara särskilt många! Tänk på det nästa gång du sitter där med chipspåsen i knät. En portion till tolv personer, eller en portion till dig om dagen i tolv dagar. Lycka till…

Idag har jag för övrigt min första heldag i skolan den här terminen. Spännande! Slutar i och för sig klockan tre, så det är inte så fasligt långt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.