Bostadsbidrag

Fick nyss reda på hur det kommer bli med mitt och Idas bostadsbidrag i år. Det ser inte lika muntert ut som det gjorde förra året när vi fick 1100 kronor i bidrag. I år kommer vi bara få 400 kronor i månaden. Det täcker inte ens nästan våra fasta utgifter. Faktum är att det inte ens täcker den sammanlagda månadskostnaden för el. Ännu ett ekonomiskt bakslag helt enkelt. Eftersom vi är två kommer det lindras lite, men det blir fortfarande så att man får lägga ytterligare en del av den lilla budget man har på tråkiga fasta utgifter (som bredband och hemförsäkring som man åtminstone bör ha).

En sak som är sjukt störande när man ansöker om bostadsbidrag är att det enda de bryr sig om är hur mycket pengar man kommer tjäna sammanlagt under hela året. Under terminerna är det inte ett lika stort problem eftersom man då får sitt studiebidrag och har en inkomst som är ganska lätt att räkna ut. Det som ställer till det är dock att man måste fylla i alla inkomster, och om man inte vet vad man kommer tjäna (på exempelvis ett sommarjobb) får man uppskatta det. Är den intjänade summan över en viss summa bara på sommaren drabbas bostadsbidraget för hela året. Eftersom både jag och Ida räknar med att vi måste jobba i sommar, även om jobben just nu är långt borta, var vi ändå tvungna att göra en uppskattning av vad vi kommer at tjäna, så vi inte riskerar att få betala tillbaks pengar. Otur hade vi att den uppskattade summan av våra sommarinkomster då blev så hög att de mer än halverade vårt bostadsbidrag som vi hade under förra året.

Varför jag tycker det är extra jobbigt är för att jag lagt ut pengar för alla fasta utgifter fram tills nu, och räknat med att när bostadsbidraget kommer ska jag få tillbaks alla dessa pengar. Det kommer jag nu alltså inte få. Knappt en tredjedel faktiskt. Att jag och Ida måste dela på återstoden av utlägget blir ett väldigt hårt slag eftersom det är tre månader det handlar om. Ni kan kanske själva göra en ungefärlig uträkning på vad jag lagt ut? Bredband, el, telefon, hemförsäkring osv. I tre månader.

Förhoppningsvis kan man göra ett kompletterande inskick till försäkringskassan efter sommaren när man har mer exakta siffror på vad man tjänat, och på så vis få ut mer bidrag efter sommaren. Fastän en konstant summa utspritt över hela året hade varit att föredra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *